CO2-neutrale en emissiearme melkkoeling voor op de boerderij
Koeling en transport van melk kosten veel energie. Dat betekent dat ze steeds hogere kosten met zich meebrengen én slecht zijn voor het klimaat. De Bruin Proces Equipment ontwikkelde daarom een CO2-neutrale en emissiearme melkkoeling voor boerderijen. Na de eerste installatie bij melkveehouder Van Os in Langbroek is duidelijk dat dit milieuvriendelijke melkkoel- en warmteproductiesysteem werkt en grote voordelen met zich meebrengt. Dat maakt het een bewezen milieuvriendelijk alternatief.
Voor de houdbaarheid van de melk is het noodzakelijk dat de warme melk al op de boerderij zo snel mogelijk wordt gekoeld naar ongeveer drie graden. De Bruin slaagt daarin door een voorkoeler te plaatsen, waar de melk in tegengestelde stroming ten opzichte van het drinkwater van de koeien naar de melktank wordt gepompt. Dat drinkwater wordt hierdoor een paar graden warmer, waardoor het voor de koeien prettiger te drinken is. Tijdens het melken wordt dit drinkwater opgeslagen in de buffertank.
Warmte hergebruiken
Zodra de melk in deze koel-opslagtank komt, is die al teruggekoeld van 37 naar ongeveer veertien graden. Een warmtepomp zorgt vervolgens dat de temperatuur nog verder daalt tot drie, vier graden. De Bruin Proces Equipment gebruikt hiervoor geen schadelijk freongas als koudemiddel, maar de natuurlijke glycol. Bovendien haalt de warmtepomp de warmte uit de melktank en waardeert die op tot bruikbare warmte (55 graden) in een boiler van 1200 liter; voldoende om er de melktank en -installatie twee keer per dag mee te reinigen. Zo blijft de warmte in het systeem.
Slimme software voorkomt onnodige ritten
Ondertussen ziet de transporteur dankzij slimme software in een app het volume in de tank. Daardoor weet hij precies of hij de inhoud nog kan laden. Ook dat is een efficiencyslag, want hij kan zo onnodige of dubbele ritten voorkomen, wat direct leidt tot een lagere CO2-uitstoot.
Deel |